Ottoman Art and Architecture

#Catalog of an exhibition held at the Metropolitan Museum of Art, Sept. 11-Dec. 13, 1998, the Los Angeles County Museum of Art, Feb. 25-May 17, 1999.#Includes bibliographical references and index.

Curator of the exhibition is Prof. Dr. Zeren Tanindi, who has also prepared the catalogue. Sadberk Hanim Museum?s collection of illuminated manuscripts and calligraphy was created as a result of the special interest in this subject felt by Sevgi Gonul, who herself had an outstanding collection of calligraphic panels. Sevgi Gonul served as Chairman of the Executive Committee of the Museum until her death in 2003 and under her direction the collection was enriched with rare manuscript Korans, prayer books, albums, documents such as imperial edicts, warrants and endowment deeds, hilye-i serif panels and calligraphic wall panels by renowned Ottoman calligraphers. Sevgi Gonul also collected rare examples of Sufi panels. Over time both collections developed and diversified to a noteworthy degree. Sevgi Gonul?s personal calligraphy collection was at her own wish transferred to Sadberk Hanim Museum in 2004, following her premature death. Sadberk Hanim Museum?s collection of manuscripts and calligraphy totalled 915 works at the start of 2019. Apart from the 157 works belonging to the Sevgi Gonul collection, the museum collection comprises the Huseyin Kocabas collection, the Pirizade collection, works purchased at auction in Turkey and abroad, and donations. The Huseyin Kocabas collection of 601 works consists of Korans, copies of the Dela?ilu?l-Hayrat,miscellanies, calligraphers? diplomas and literary works. The Pirizade collection consists of 28 manuscripts, nine of which are Korans.Korans and prayer books that are richly illuminated on every page, albums, documents such as endowment deeds, property deeds, imperial edicts, are invaluable sources of information for Ottoman social and economic history, architecture and art. Examples preserved in Sadberk Hanim Museum are enlightening as regards Ottoman calligraphic style between the late fifteenth and early twentieth centuries, while the signatures on these works increase our knowledge of the master calligraphers, artists and illuminators who created them.

Osmanlı Hat Sanatı Tarihi, bugün Türkiye'de bir güzel sanat dalı olarak yeniden canlanmış olan yazı çeşitlerinin ve tarzlarının tarih sahnesine çıkışlarına göre kurgulanmıştır.

Yeni ilavelerle genişletilmiş bu eserde geleneksel hat sanatımızın estetik değerleri, tarihçesi, çeşitli hat üslupları, yazı alet ve malzemeleri İslam dünyasında yetişmiş meşhur hattatların eserlerinden örneklerle sunuluyor.

The opportunity for a major exhibition of the Aga Khan Museum’s holdings in the the arts of the book and calligraphy – extended to include epigraphy – arose with the Sabanc› Museum’s offer to host the show within the context of 2010 – Istanbul, European Capital of Culture. This justified the effort to prepare a substantial catalogue including essays by a broad range of experts. Our contributing authors are to be sincerely thanked for their good grace in the face of the inevitably tight schedule that a project of this nature entails.

This album gives the history of the Islamic art of calligraphy starting from the development of the Arabic script through the last great artists of the Ottoman school of calligraphy. It is printed on high quality paper and contains 192 colour plates of calligraphy by Muslim artists from the first century Hijra to the present time with annotations about the style of writing and other characteristics of the work and the biography of each calligrapher.

Birinci kısım, eserlerin mevcut hattatların, tercüme-i hallerine ve yazıların hususiyetlerini tebarüz ettirmeye hasredilecek ve numuneleri ihtiva edecektir. Yazısı elimize geçmeyen hattatlar dahi silsilenin şümulünü belirtmek ve ilerideki tetkiklere esas olmak ve vasıflarını göstermek üzre, birkaç satırla mücmelen zikrolunacaktır.

İkinci kısım, birincide şerh ve tahlil edilmiş olan eserlerin müşterek vasıflarını ve devrin yazı sanatınının Osmanlı Türk güzel sanatlarında tuttuğu mevkii izah eden terkibi bir etüd olacaktır.

Bu kitap, 20 Ekim-20 Kasım 1998 tarihleri arasında Aşgabat'taki Türkmenistan Milli Müzesi'nde açılmış olan Osmanlı Eserleri Sergileri kapsamındaki "Osmanl Sanatında Hat" sergisi nedeniyle hazırlanmıştır."
""Osmanlı Sanatında Hat" sergisi, Kültür Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü Topkapı Sarayı Müzesi ile Türk ve İslam Eserleri Müzesi koleksiyonlarındaki Osmanlı eserlerinden yapılan bir seçmeyle bu müzelerin uzmanları tarafından düzenlenmiştir.

Joint Winner of the 2007 British-Kuwait Friendship Society Prize for Middle Eastern StudiesWinner of 2008 World Prize for Book of the Year by the Iranian Ministry of Culture and Islamic GuidanceSelected as a 2007 CHOICE Outstanding Academic TitleThe extensive use of writing is a hallmark of Islamic civilization. Calligraphy became one of the main methods of artistic expression from the seventh century to the present in almost all regions from the far Maghrib to India and beyond. Arabic script was adopted for other languages from Persian and Turkish to Kanembu and Malay.Islamic Calligraphy explains this art form to modern readers and shows them how to identify, understand and appreciate its varied styles and modes. Designed to offer a standardized terminology for identifying and describing various styles of Islamic calligraphy, it aims to help Westerners appreciate why calligraphy has long been so important in Islamic civilization.This sumptuous, prize-winning book is an ideal reference for anyone with an interest in Islamic art.

M.Uğur Derman tarafından hazırlanan kitapta yer alan fotoğrafların çekimi Sami Güner'e aittir.Bu albümde yer alan 67 yazıyla 43 hat sanatkarı okuyucuya tanıtılmış olup; metinlerde miladi tarihlerin yanı sıra hicri tarihlere de yer verilmiştir.Kadim hün-i hat örneklerinin çoğu, o devrin ilim dili olan Arapça ve ebedi dili olan Farsça ile yazılmış; Türkçe numuneler de zamanla çoğalmıştır. Her üç dilden sanat eserleriyle karşılaşacağınız bu albümde, yazıların mealleri de yeni neslin anlayabileceği şekilde verilmiştir.

XV. yüzyıldan günümüze kadar gelmiş ünlü hattatların hayatları ve yazılarından örnekler. İstanbul: Tifdruk Matbaacılık, [1984]. 303 s., resimli, 16 renkli levha. 34x25 cm. Yayıncısının şömizli orijinal cildinde. Gayet temiz bir nüsha. Bu kitapta verilmiş olan bilgiler, Türk milleti çoktanberi Arap harflerini kullanmadığı için geçmiş zamanın karanlıklarına dalmakta olan hat sanatının özelliklerini biraz olsun aydınlığa çıkarmak, gerçekleştirdiği güzelliklerin nelere dayandığını imkân ölçüsünde belirtmek ve daha çok Türklere has olan bu güzel sanata çoktan hakettiği saygı ve sevginin canlı kalmasına yardımcı olmak içindir. Yüzyıllar boyunca şaheserler vermiş olan hat sanatı bu kitapta eşine rastlanmayacak kadar nadir örnekleriyle gün yüzüne çıkarılmaktadır. Kitapta Herbiri en güçlü hattatlar tarafından yazılmış çok renkli 16 levha vardır.

Marifet iltifata tâbidir. Bu bakımdan hat san'atı ülkemizde son derece ileri gitmiş, Türk hattatları şaheserler meydana getirmişlerdir. Çeşitli boyutlarda Kur'an-ı Kerim'lerin her çeşit yazının en güzel türleriyle ve renk renk tezhiplerle süslenerek yazılmasında, Kur'an-ı Kerim'den sonra, özellikle dinî konularda tefsîr-i şerifler, sonra hadîs-i şerifler, fıkıh, kelâm, akaid, felsefe, şiir ve inşa, edebiyat, tasavvuf, tarih, teracüm-i ahvâl (biyografi) konularında, hattâ hikmet, mantık, tıp, hesap, hendese, astronomi gibi bilim konularında eşsiz eserler meydana getirmede adetâ yarışmışlar, bunların sadece yazısında değil, tezhip ve ciltlerinde de ulaşılmaz güzellikte ve zenginlikte örnekler ortaya koymuşlardır.

Gevher Nesibe Sultan Anısına Düzenlenen Kaysuni-zade Mehmed Efendi ve Ankara'lı Şair Hekim Nidai Kongresi Tebliğleri. Ayrıca kitabın son kısmında Doç. Dr. Selahaddin Polat'ın Hat Sanatı konulu makalesi ile Türk Hat San'atına Ait Örnekler adlı bölümler yer almaktadır.

Sevgi Gönül'ün bilgili bir seçicilik süzgecinden geçirerek oluşturduğu hat koleksiyonu, bu türün en önemli, hat tarihi yazılırken mutlaka sözü edilmesi gereken hattatlarının eserlerinin bulunduğu bir birikim.Sergi Açılışı-Anma Toplantısı'nda Çetin Anlağan, Ömer M. Koç, Georges Antaki, Filiz Çağman ve İlber Ortaylı konuştu.Sergi dolayısıyla yayınlanan katalogda Sevgi Gönül Hat Koleksiyonu'nun özelliği ve niteliği şöyle anlatılmaktadır:
‘Sanattan anlayan ve ince bir zevke sahip olan Sevgi Gönül'ün, Osmanlı dönemi hat sanatı her zaman ilgisini çekmiş ve şahsi koleksiyonunu 1983 yılından itibaren bu yönde geliştirmeye başlamıştır.
Özenle seçerek bir araya getirdiği, göze ve ruha hitap eden 151 parçadan oluşan koleksiyonda; 25 adet hilye-i şerif, 29 adet kıt'a, 1 adet murakka, 3 adet icázetname, 7 adet meşk (karalama), 5 adet yaprak üzerine hat levha, 9 adet celi ta'lik, 31 adet celi sülüs levha, 39 adet tekke levha ve 1 adet ferman ile 1 adet berat bulunmaktadır.Eserler çoğunlukla sülüs, nesih ve ta'lik hatla yazılmışlardır.' - Doğan Hızlan