Yönetmen: Suha Arın
1979 Uluslararası Çocuk Yılı vesilesiyle gerçekleştirilen Tahtacı Fatma belgeseli, 12 yaşındaki bir "tahtacı" kızının Toroslar'da yaklaşık 2000 metre yükseklikteki ormanlarda çok zor koşullar altındaki yaşamını, özlemlerini ve bilinç altındaki bir büyük "korku"yu yansıtıyor.
Yurdumuzdaki çocuk işçilerin az bilinen ama yaygın dramını Tahtacı Fatma ile simgelemeyi ile amaçlayan belgesel, aynı zamanda, Orman Bakanlığı hesabına ağaç kesimi ve tomruk nakli işinde çalışan, sosyal güvenceden yoksun, unutulmuş bir emekçi grubunun sorunlarını irdeliyor.
Belgeselde tahtacılar'ın günlük yaşamlarının yanı sıra, tahtacı folklorünün en önemli öğelerinden biri olan Semah Oyunu da sergileniyor.
Tahtacı Fatma, Uluslararası 3. Balkan Film Festivali Birincilik Ödülü (1979), Uluslararası Şam Film Festivali Gümüş Kılıç Ödülü (1979), Antalya Film Festivali Altın Portakal Ödülü (1979) ve T.C. Kültür Bakanlığı Kısa Film Yarışması Birincilik Ödülünü (1979) kazandı.
İki ağaç için: Tahtacı Fatma 1
İki ağaç için: Tahtacı Fatma 2
Yönetmen: Yüksel Aksu
Mersin Valiliği tarafından hazırlanmıştır.
Yönetmen: Erdal Aksoy
Sarıkeçili Yörükleri Anadolu’da konar-göçer üretim ve yaşama biçimini sürdüren son topluluktur. Keçileri, develeri ve çoban köpekleriyle kış aylarını Mersin sahillerinde, yaz aylarını ise Konya ve Karaman’ın yaylalarında sürekli hareket halinde geçiren Sarıkeçililerin yaşam hikayesinin aktarıldığı belgesel.
Zamana Karışmak Kilim
Türk dokuma sanati konulu belgesel. Ankara Uluslararasi Film Festivali Özel Ödülü. T.C. Kültür Bakanligi, 1990 Yönetmen: Enis Rıza Yapım Yönetmeni: Nalân Sakızlı Metin: Bedirhan Toprak Kameraman: Doğan Sarıgüzel Kurgu: Veysel Gençten Anlatan: Alev Akçin Özgün Müzik: Tanju Duru Danışman: Dr. Nazan Ölçer Araştırma: Ersu Pekin
Faces of Change koleksiyonundaki Afganistan serisinden Josephine Powell ve Nancy Dupree tarafından hazırlanan ve Norman Miller'ın yapımcılığını üstlendiği renkli, 17 dk, 1974, yılında tamamlanan belgeseldir. Dijital olarak 2017’de yeniden düzenlenmiştir. https://store.der.org/afghan-women-p134.aspx
Bu belgeselde aile içinde kadınların sözleri ve yaşamlarının ritmi, kırsal bir Afgan toplumunda bir kadının rolünün hem tatmin edici hem de sınırlayıcı yönlerini ortaya koyuyor. Belgesel, Tacik ve diğer Orta Asya halklarının yaşadığı bir bölge olan Balkh Eyaletinde çekilmiştir. Aq Küpruk kasabası, Kabil'in yaklaşık 320 mil kuzeybatısındadır. Filmin konusu kadınlara odaklanır. Film ve beraberindeki eğitmen notları, kadınların ekonomik, politik, dini ve eğitim durumlarını, yasal ve geleneksel haklarını ve gerçek ve algılanan rollerindeki değişim derecesini incelemektedir.
Koç University Suna Kıraç Library
Rumelifeneri Yolu, 34450, Sarıyer-İstanbul
T:+90-212 338 13 17 F:+90-212 338 13 21
libinformation@ku.edu.tr