The Seljuks of Anatolia

Emir Celaleddin Karatay tarafından 1251 yılında yaptırılmış. Selçuklu medresesidir. Selçuklu ve Osmanlı dönemi çini eserler sergilenmektedir.Medresenin mimarı bilinmemektedir. Selçuklulardan sonra Osmanlı döneminde de kullanılan bu medrese XIX.yüzyılın sonlarında terk edilmiştir.Kapalı Medrese tipinde tek katlı medresenin giriş kapısı Selçuklu devri taş işçiliğinin en güzel örneklerinden olup, duvarları da turkuaz, lacivert ve siyah renkli mozaik kakma tekniğinde yapılmış çinilerle bezenmiştir. Ancak bu çinilerin bir bölümü dökülmüştür.Karatay Medresesi Konya Müzeleri yönetiminde 1955 yılında Çini Eserler Müzesi olarak ziyarete açılmıştır.

Selçuklu Sultanı II. İzzeddin Keykavus Devrinde Vezir Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından, hadis ilmi öğretilmek üzere 663 H.(1264 M.) yılında inşa ettirilmiştir.Yapının mimarı Keluk bin Abdullah'tır. Darü-l Hadis Selçuklu Devrinin avlusu kapalı medreseleri grubundadır. Tek eyvanlıdır.Doğusunda yer alan taçapı, Selçuklu Devri taş işçiliğinin en güzel örnekleri arasındadır. Giriş kemerinin iki tarafında yer alan üçer küçük sütun ve kemer kavsarası bitkisel ve geometrik motiflerle süslüdür. Cepheden bakıldığında fark edilemeyen bu mekân, binanın esas eyvanı için simetri teşkil etmektedir.İnce Minareli Medrese XIX. yüzyılın sonuna kadar faaliyetini sürdürmüştür. 1876-1899 yıllarında tamir edildiği bilinmektedir. Cumhuriyet Devrinde 1936 yılında başlayan çeşitli onarım çalışmalarından sonra, 1956 yılında Taş ve Ahşap Eserler Müzesi olarak hizmete açılmıştır.

Built in 1524, the Turkish and Islamic Arts Museum is housed in the former palace of İbrahim Paşa, the grand vizier to Süleyman the Magnificent. The palace is truly spectacular and impressive, and it was even more so in its heyday. Before being converted into a museum, this remarkable palace served as a prison, a home for foreign ambassadors, a clothing factory, and a barracks. Today, the museum contains exquisite examples of Islamic calligraphy, tiles, and rugs, as well as ethnographic displays, such as dioramas of Turkic nomadic life. Its carpet collection is rated as one of the best in the world, and attracts serious history buffs and carpet enthusiasts. In the main section of the museum, you will see treasures from the palaces of the Abbasid caliphates from Baghdad and Samarra, including colorful mosaics and a fresco depicting two slave girls dancing, as well as a splendid door rescued from the Great Mosque in Cizre (south-eastern Turkey), dating back to 1155. Add to that some Selçuk pieces and some fine “Miletus” ceramics (actually made in İznik), and you have an excellent collection that is not to be missed.

Ankara’da ilk müze, Kültür Müdürü Mübarek Galip Bey tarafından 1921 yılında kalenin Akkale olarak isimlendirilen burcunda kurulmuştur. Bu müzenin yanısıra Augustus Mabedi ile Roma Hamamında da eser toplanmıştır. Bugün kendine özgü koleksiyonları ile dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alan Anadolu Medeniyetleri Müzesinde, Anadolu Arkeolojisi, Paleolitik Çağdan başlıyarak günümüze kadar Osmanlı devrinin bu tarihi mekanlarında kronolojik bir sırayla sergilenmektedir.

Etnografya Müzesi Türk Milli karakterini, tarihini ve kültürünü yansıtır. Cumhuriyet döneminde müze olarak planlanıp yapılan ilk devlet müzesidir.1930 yılından beri faaliyet gösteren Etnografya Müzesi'nde, Türk Sanatının Selçuklu Devrinden günümüze kadar devam eden örnekleri sergilenmektedir.Koleksiyonunda; Anadolu'nun çeşitli yörelerinden derlenmiş halk giysileri, süs eşyaları, ayakkabı, takunya örnekleri, Sivas yöresi kadın ve erkek çorapları, çeşitli keseler, oyalar, çevreler, uçkurlar, peşkirler, bohçalar, yatak örtüleri, gelin kıyafetleri, damat tıraş takımları, çeşitli yörelerden halı ve kilimler, Anadolu maden sanatını temsil eden çok çeşitli eserler, Osmanlı Devri yayları, okları, çakmaklı tabancalar, tüfekler kılıç ve yatağanlar, Türk çini porselenleri ve Kütahya porselenleri, tasavvuf ve tarikatla ilgili eşyalar, Türk yazı sanatının güzel örneklerinden levhalar bulunmaktadır.Ayrıca; Türk ağaç işçiliğinin en güzel örneklerinden, Selçuklu Sultanı III. Keyhüsrev'in tahtı (XIII. y.y.), Ahi Şerafettin Sandukası (XIV. y.y.), Nevşehir Ürgüp'ün Damsa Köyü Taşhur Paşa Camii mihrabı (XII. y.y.), Siirt Ulu Camii Minberi (XII. y.y.) Merzifon Çelebi Sultan Medresesi Kapısı (XV. y.y.) müzemizin önemli eserlerindendir.

Mevlâna Celâleddin Rûmî’nin babası Sultânü’l-Ulemâ (Âlimler Sultânı) Bahâeddin Veled’e Selçuklu Sultanı Alâeddin Keykubad tarafından hediye edilen Gül Bahçesi’ne 17 Aralık 1273 yılında vefat eden Hz. Mevlâna’nın kabri üzerine 1274 yılında bir türbe, 1396 yılında da çini kaplı külâh ve kubbe yaptırılmıştır. Anadolu Selçukluları döneminde yaptırılan semâhâne ve mescidin yetersiz kalması üzerine XVI. yy.da II. Selim tarafından inşa edilen semâhâne ve mescid, III. Murad zamanında matbah-ı şerîf ve dedegân hücrelerinin ilâvesiyle külliye hâline dönen Mevlâna Dergâhı Mevlevîliğin merkez âsitânesi olarak 1925 yılına kadar hizmet vermiştir. 1925 yılında tekke ve zaviyelerin kapatılmasından sonra 1927 yılında yapılan düzenleme ile Konya Âsâr-ı Atîka Müzesi olarak ziyarete açılmıştır. 1954 yılında yapılan yeni düzenleme ile Mevlâna Müzesi adını almıştır. Müzede Hz. Mevlâna ve Mevlevîliğe ait eserler ile el yazması kitaplar, levhalar, kandiller ve mûsıkî âletleri sergilenmektedir. Müzede bulunan ihtisas kütüphanesi 1854 yılında Postnişin Mehmed Saîd Hemdem Çelebi tarafından kurulmuştur. Kütüphanede Selçuklu, Karamanoğulları ve Osmanlı dönemine ait 2756 cilt içinde 4.000’in üzerinde el yazması eser bulunmaktadır.

The Museum für Islamische Kunst presents its diverse collection of Islamic art at the Pergamonmuseum on the Museumsinsel Berlin. It is after the Museum of Islamic Art in Cairo the oldest and one of the most important collections of its kind in the world. It occupies an unrivalled position in Germany – no other institution contains such a systematic and comprehensive collection of masterpieces of art and applied arts and objects of material culture stemming from Islamic societies as well as the Christian and Jewish communities living among them.The pièce de résistance in the collection is the ornately decorated yet no less monumental façade from the palace of Mshatta, which the Ottoman Sultan Abdülhamid II presented to the museum as a gift. Together with this seminal work of architecture, the collection’s array of objects spanning all genres are testimony to the high aesthetic, artistic, artisanal, and technical skill of the masters who crafted them. They include centuries-old pages of the Koran, with their splendidly colourful decorations, prayer rugs, ivory carvings, and the dazzling turquoise faience mosaics of mihrabs (prayer niches). These objects boast a bewildering and intense sense of colour, form, and pattern. The collection’s holdings span all epochs of Islamic history from the 7th to 19th century, and also include Old South Arabian antiquities and ancient Iranian artefacts.

The David Collection is housed in the building once occupied by the museum’s founder, Christian Ludvig David, and in a neighboring property that was acquired later. Both date to the beginning of the 19th century. They underwent comprehensive renovation between 2005 and 2009 and provide the setting for a fully modern museum that respects its historical heritage. In 1945, C. L. David – a prominent lawyer – decided to preserve his collections for posterity in the form of a museum open to the public, owned and administered by the C. L. David Foundation and Collection. Since David’s death in 1960, the museum’s holdings have, however, increased significantly.

The Met presents over 5,000 years of art from around the world for everyone to experience and enjoy. The Museum lives in three iconic sites in New York City—The Met Fifth Avenue, The Met Breuer, and The Met Cloisters. Millions of people also take part in The Met experience online.Since it was founded in 1870, The Met has always aspired to be more than a treasury of rare and beautiful objects. Every day, art comes alive in the Museum's galleries and through its exhibitions and events, revealing both new ideas and unexpected connections across time and across cultures.

“Çifte Medrese” olarak da tanınan Gevher Nesibe Darüşşifası ve Gıyasiye Medresesi, Selçuklu hükümdarlarından II. Kılıçarslan’ın kızı, Gevher Nesibe Sultan’ın vasiyeti üzerine, kardeşi I. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından 1205-1206 yıllarında yaptırılmıştır. Sade mimarisiyle dikkat çeken külliye, Anadolu mimarlık tarihininin günümüze kalan en önemli yapılarındandır.Müze içerisinde sergilenen Selçuklu ve yakın dönemine eserlerinin yanı sıra, etkileşimli ve teknolojik görsellik içeren alanlar yer almaktadır. Böylece ziyaretçilerimiz; dinleyerek, deneyerek, uygulayarak ve teknolojik aletleri kullanarak Selçuklu Medeniyeti hakkında bilgiler almaktadır.