Skip to Main Content
   
               

Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası

Prof. Dr. Bilge Yıldız Hakkında

Prof. Dr. Bilge Yıldız Hakkında

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (Massachusetts Institute of Technology – MIT) Breene M. Kerr (1951) Kürsüsü’nde nükleer enerji ve malzeme bilimleri profesörü olarak görev yapan Bilge Yıldız, araştırmalarında enerji dönüşümü ve bilgi işleme için yeni nesil elektrokimyasal cihazların geliştirilmesine odaklanıyor. Yıldız’ın araştırmalarından elde edilen bilimsel çıktılar verimli ve dayanıklı katı oksit yakıt hücreleri, elektrolitik su ayırma, beyinden esinlenen bilgi işlem ve katı hal piller için yeni malzemelerin ve arabirimlerin tasarımına rehberlik ediyor. Prof. Dr. Yıldız’ın laboratuvarı oksijen indirgeme, su ayrımı, iyon difüzyonu ve karışık iyonik-elektronik iletken oksitlerde yük aktarımının moleküler seviyede anlaşılmasına önemli katkılarda bulunmuştur. Yıldız’ın araştırmaları yüzey kimyası, esnek gerinim, dislokasyonlar ve güçlü elektrik alanlarının bu uygulamalarda reaktivite, verim ve bozunmaya olan etkilerini ortaya çıkarmıştır. Prof. Dr. Yıldız’ın bu yaklaşımı, yerinde taramalı tünelleme ve X ışını spektroskopisini temel ilkelere dayanan hesaplamalar ve yeni atom simulasyonlarıyla bir arada kullanarak elektronik yapı, kusurların hareketliliği ve yapısının hesaplamalı ve deneysel analizini bir araya getiriyor.

Hacettepe Üniversitesi Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümü’nde lisans eğitimi gören Bilge Yıldız, yüksek lisans eğitimini nükleer bilim ve mühendislik, doktora eğitimini ise nükleer enerji sistemleri üzerine elektrokimya mühendisliği alanlarında MIT’de tamamladı. Bir süre ABD’deki Argonne Ulusal Laboratuvarı’nda araştırmacı olarak çalıştıktan sonra İngiltere’deki Imperial College’da misafir professor olarak görev yaptı. Prof. Dr. Yıldız halen MIT’de Elektrokimyasal Arayüzler Laboratuvarı Direktörü olarak araştırmalarını sürdürüyor.

İngiltere Kraliyet Kimya Topluluğu (Royal Society of Chemistry) ve ABD Fizik Topluluğu (American Physical Society) üyesi olan Bilge Yıldız’ın akademik çalışmalarının layık görüldüğü ödüller arasında LG Chem Küresel İnovasyon Yarışması Ödülü, ABD Seramik Topluluğu (American Ceramic Society) Ross Coffin Purdy Seramik Alanında En İyi Makale Ödülü, Elektrokimya Topluluğu (The Electrochemical Society) Charles W. Tobias Genç Araştırmacı Ödülü, Uluslararası Malzeme Araştırmaları Toplulukları Birliği (International Union of Materials Research Societies) Somiya Uluslararası İşbirliği Ödülü, ABD Ulusal Bilim Vakfı (National Science Foundation) CAREER Ödülü, MIT Nükleer Bilim ve Mühendislik Bölümü Üstün Başarılı Öğretmen Ödülü ve Argonne Ulusal Laboratuvarı Pace Setter Ödülü yer alıyor.

Prof. Dr. Bilge Yıldız, bugüne değin Uluslararası Katı Hal İyoniği Topluluğu (International Society for Solid-State Ionics) başkan yardımcılığı ve başkanlığı, 23. Uluslararası Katı Hal İyoniği Konferansı’nın baş organizatörlüğü, Güney Kaliforniya Üniversitesi Malzeme Genomu Merkezi (Materials Genome Center) bağımsız danışma kurulu üyeliği ve MIT Gelecek Enerji Sistemleri Merkezi (Future Energy Systems Center) idari komitesi üyeliğinin de aralarında olduğu pek çok akademik görevde bulundu. Yıldız, MIT Quest for Intelligence, Physical Review Materials, Journal of Physics: Energy ve Energy & Environmental Science gibi pek çok prestijli akademik yayının yayın kurulunda görev yapıyor.

Prof. Dr. Yıldız’ın Science, Nature Communications, Advanced Energy Materials, Nature Materials, Journal of the American Chemical Society gibi etki değeri çok yüksek bilimsel dergilerde çok sayıda yayını bulunuyor.

Tanıtım Videosu - 2022

Yayınlar