Skip to Main Content
   
               

Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası

Prof. Dr. Metin Sitti Hakkında

Prof. Dr. Metin Sitti hakkında

Metin Sitti Almanya’daki Max Planck Topluluğu’nun şu anki tek Türk üyesidir ve bu topluluğun Akıllı Sistemler Enstitüsü’nde 2014 yılının sonbaharından itibaren direktör olarak çalışmaktadır. Araştırmaları, tıbbi mikro-robotlar, doğadan esinlenen minyatür hareketli robotlar ve yeni malzemeler, yumuşak minyatür robotlar, fiziksel akıllılık ve mikro/nano-robotik da dahil olmak üzere, robotik ve akıllı sistemler bünyesindeki çok çeşitli çalışma konularını kapsamaktadır.

Lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi’nin elektrik-elektronik mühendisliği bölümünde 1992 yılında tamamladıktan sonra yine aynı bölümden yüksek lisans derecesini 1994 yılında almıştır. Doktora araştırmalarını Japonya’da Tokyo Üniversitesi’nin Elektrik Mühendisliği Bölümü’nde 1999 yılında tamamlamıştır. ABD’de University of California at Berkeley’de doktora sonrası araştırıcı ve öğretim üyesi olarak 1999-2002 yılları arasında çalışmıştır. 2002-2014 yılları arasında yine ABD’deki Carnegie Mellon Üniversitesi’ndeki Robotik Enstitüsü’nde ve Makina Mühendisliği Bölümü’nde profesör olarak araştırmalarına devam etmiştir. 2011-2012 yılları arasında Harvard Üniversitesi, EPFL ve Sorbonne Üniversitesi’nde ziyaretçi profesörlük yapmıştır. Şu an, kısmi zamanlı yan akademik görevler olarak, Koç Üniversitesi’nde Tıp ve Mühendislik fakültelerinde profesör, Carnegie Mellon Üniversitesi’nde seçkin profesör ve Stuttgart Üniversitesi’nde onursal profesör olarak görev yapmaktadır.

Metin Sitti’nin sahibi olduğu çok sayıdaki ödül, burslar ve unvanlar arasında, 1996-1999 yıllarında tüm doktora çalışması sırasında aldığı Japon Milli Eğitim Bakanlığı’nın Monbusho Araştırma Bursu, 1998 ve 2009 yıllarında en prestijli robotik konferanslarından IEEE/RSJ Intelligent Robots and Systems Konferansı’nda En İyi Makale Ödülü, 2002 yılında IEEE Robotics and Automation Konferansı’nda En İyi Video Ödülü, 2004 yılında IEEE Robotics and Biomimetics Konferansı’nda En İyi Biomimetik Makale Ödülü, 2005 yılında mikro/nano-robotik alanındaki üstün araştırma ve eğitim katkılarından dolayı National Science Foundation CAREER Ödülü, 2006-2008 yılları arasında IEEE Robotics and Automation Society Distinguished Lecturer unvanı, 2011 yılında mikro/nano-robotik alanındaki öncü çalışmalarından ötürü SPIE Nanoengineering Pioneer Ödülü, 2012 ve 2013 yıllarında uluslararası World RoboCup Micro-Robotics yarışmasında birincilik ödülü, 2014 yılında IEEE Fellow unvanı ve 2014 yılında IEEE/ASME En İyi Mekatronik Makale Ödülü sayılabilir.

Önde gelen hakemli dergi ve konferanslarda 410’dan fazla makalesi bulunmaktadır. 220’nin üzerindeki dergi makalesi, Nature, Nature Reviews Materials, Nature Communications, Proceedings of the National Academy of Sciences, Science Robotics, Science Advances, Advanced Materials, Advanced Functional Materials, ACS Nano, Nano Letters, Small, Langmuir, Journal of the Royal Society Interface, Biomedical Microdevices, International Journal of Robotics Research, IEEE Transactions on Robotics ve IEEE/ASME Transactions on Mechatronics’in de aralarında bulunduğu, önde gelen dergilerde yayımlanmıştır. Bu makaleler şu ana kadar 18.300’ün üzerinde atıf almıştır. Basılı iki kitabı vardır; Mobile Microrobotics adındaki kitabı MIT Press tarafından 2017 yılında yayımlanmıştır. Alanındaki önemli konferanslarda, üniversitelerde ve firmalarda 170’in üzerinde davetli konuşma vermiştir. Araştırma çalışmalarının sonuçları New York Times, Wall Street Journal, Le Monde, Economist, Forbes, Science, Science News, Nature News ve MIT Technology Reviewgibi gazete ve dergilerde haber olmuş ve değişik televizyon kanallarında yayınlanmıştır. Ayrıca Progress in Biomedical Engineering ve Journal of Micro-Bio Robotics dergilerinin ana editörlüğünü ve Extreme Mechanics Letters ve Biomimetics & Bioinspiration dergilerinin yardımcı editörlüğünü yapmaktadır.

11 adet yayımlanmış patenti ve 20’den fazla onay bekleyen patent başvurusu olan Sitti 2009 yılında bilimsel çalışma prensiplerini ilk defa keşfedip sentetik olarak tasarım ve üretiminin öncülüğünü yaptığı gecko kertenkelesinin ayağındaki mikro/nano-tüylerinden esinlenen yeni yapıştırıcı malzemeyi ticarileştirmek için nanoGriptech adındaki startup şirketini kurmuştur. Setex® adıyla ticarileştirdiği elastik mikrofiber yapıştırıcı çok çeşitli endüstriyel alanlarda büyük bir kulanım alanı bulmuştur ve 2017 yılından itibaren pazara girmeye başlamıştır.

2002’den itibaren 50’nin üstünde doktora öğrencisi, 50’nin üstünde yüksek lisans öğrencisi, 50’nin üstünde doktora sonrası araştırmacı ve 100’ün üstünde lisans öğrenci araştırmacısı yetiştirmiştir. Grubundan mezun olan doktora öğrencilerinin ve doktora sonrası araştırmacıların bazıları Cornell University, University of Toronto, UIUC, Oregon State University, Virginia Tech, WPI, Arizona State University, Louisiana State University, Texas Tech, Nanyang Technological University, Tampere University of Technology, Bilkent University, York University ve Delft University of Technology gibi üniversitelerde profesör olarak ve bazıları da Intuitive Surgical, Apple, Intel, Google, BostonDynamics, Schlumberger ve 3M gibi firmalarda kıdemli araştırmacı olarak çalışmaktadır.

Tanıtım Videosu

Yayınlar (Makale-Bildiriler)

Yayınlar (Kitaplar)

Ödül Sahibi Seminer Duyurusu