Skip to Main Content
   
               

Ankara'nın Harita Rehberi

Ulusal Ölçekte Harita ve Plan Koleksiyonları

Ankara’nın siyasi, idari, fiziki gelişimini takip edebileceğimiz harita koleksiyonları Koç Üniversitesi-VEKAM Arşiv’i dışında ulusal ve uluslararası başka platformlarda da yer almaktadır.

Uluslararası Ölçekte Harita ve Plan Koleksiyonları

Koç Üniversitesi VEKAM Ankara Harita ve Plan Arşivi’nde yer alan nadir Ankara haritaları, uluslararası kuruluşların arşiv ve kütüphanelerinde de yer almaktadır. Uluslararası platform harita ve plan arşivi açısından oldukça zengindir. Arşivlerin yanı sıra kütüphaneler bu koleksiyonları düzenlemekte ve kullanıcıların hizmetlerine sunmaktadırlar.

Koç Üniversitesi VEKAM Ankara Harita ve Plan Arşivi

VEKAM dijital koleksiyonları, Koç Üniversitesi Suna Kıraç Dijital Koleksiyonları platformu altında hizmet vermektedir. Ankara Harita ve Plan Arşivi'de bu platformada yer alan koleksiyonlardan sadece bir tanesidir.

Koleksiyon, Ankara ve çevresinin 17. yüzyıldan günümüze kadar geçen zamanda idari, siyasi ve coğrafi konumunu tanımlayabileceğimiz harita, plan ve çizimleri içermektedir. Koleksiyonda yer alan haritalar Ankara şehrinin 19. Yüzyıldan günümüze ışık tutan ve şehir planlaması açısından kaynak oluşturan materyallerdir. Koleksiyon ağırlıkla Ankara’nın tarihsel süreçte idari, siyasi, fiziki gelişiminin yanı sıra Cumhuriyetin ilanıyla beraber planlanması sürecinin yansıtıldığı harita ve planları içermektedir.

 

 

Koleksiyon, Ankara ve çevreninin haritacılık ve planlama açısından nadir parçalarının yer aldığı, Galatlardan, Yunan işgalinden, Ankara savaşından günümüze kadar tarih boyunca kentin değişimini ve gelişimini görebileceğiz eserlerden oluşmaktadır.  Açık erişim sağlanabilen koleksiyonda yer alan materyallere araştırmacılar hiçbir bedel ödemeden, sadece kurumun politikaları çerçevesinde hazırlanmış belgeleri doldurarak erişebilmektedirler. Ayrıca materyalleri incelerken sosyal medya araçlarında paylaşabilme, incelenen materyali değerlendirebilme ve yorum yapabilme seçenekleri mevcuttur. Bu sayede araştırmacılar gündelik hayatlarında aşina oldukları uygulamaları bir arşiv koleksiyonu için uygulama fırsatı bulabilmektedirler.

Blog

Web Sayfaları

Makale

Tez