Skip to Main Content
logo

NIT Tanıtım Rehberi

Bu rehberde Hollanda Araştırma Enstitüsü (NIT) hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Hollanda Araştırma Ensititüsü Hakkında

Hollanda Araştırma Enstitüsü 1958’de, Hollanda’da Leiden şehrinde bulunan Hollanda Yakındoğu Enstitüsü’ne (NINO) bağlı bir enstitü olarak kuruldu. 2005’e kadar Hollanda Tarih ve Arkeoloji Enstitüsü olarak adlandırıldı. O yıla kadar İstiklal Caddesi’nde Hollanda Başkonsolosluğu ve eski büyükelçilik binası olan Hollanda Sarayı’nın (Palais de Hollande) içinde yer almaktaydı. 2006’da enstitü İstiklal Caddesi Merkez Han'a, Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi binasına taşındı. 2007’de Majesteleri Hollanda Kraliçesi Beatrix, Hollanda Araştırma Enstitüsü’nü ziyaret etti. 2009’dan 2014’e kadar NIT, Hollanda Milli Eğitim, Kültür ve Bilim Bakanlığı’ndan, bakanlığın yüksek eğitimi uluslararasılaştırma politikalarının bir parçası olarak ek fon aldı.

1970’lerin sonlarından itibaren Türkiye’deki bazı arkeolojik kazı projelerinde aktif rol alan NIT, ayrıca Osmanlı döneminde, özellikle Balkanlar'ın mimarlık tarihi alanında etkindir. Son yıllarda enstitünün akademik faaliyetleri, kapsayıcı bir konu başlığı olarak kültürel miras çalışmaları dahil olmak üzere bir dizi disiplini içine alacak şekilde genişlemiştir. Araştırma projelerini incelemek için tıklayınız.

İyi donanımlı kütüphanesi, pek çok kuşak boyunca öğrencilere ve araştırmacılara hizmet vermiştir ve İstanbul'daki akademik camiaya hizmet vermeyi sürdürmektedir.

NIT, NINO ile birlikte 1956’dan beri PIHANS (Publications de l’Institut Historique et Archéologique Néerlandais de Stamboul) monografi dizisini ve 1967’den beri Anatolica dergisini yayınlamaktadır.

​Kütüphane

NIT, Anadolu ve çevre bölgelerin arkeolojisi, tarihi ve kültürel mirası konularında uzmanlaşmış, iyi donanımlı ve güncel bir kütüphaneye sahiptir. Hollanda Araştırma Enstitüsü Kütüphanesinde 13.000 kitap ve 9.000 cilt dergi bulunmaktadır. NIT Kütüphanesi, Pazartesi - Cuma 09:00-18:00 saatleri arasında açıktır. Çalışma saatleri içinde araştırmacılara ve öğrencilere açık olan kütüphane dışarıya kitap ödünç vermemektedir. Enstitümüzde kalan misafir araştırmacıların kütüphaneye 24 saat giriş izni vardır. Daha fazla bilgiye ve çevrimiçi kataloğa buradan ulaşabilirsiniz.

NIT Kütüphanesi, Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi işbirliği ile yönetilmektedir. Bu işbirliği neticesinde, bir üyelik sistemi kurulmuştur ve kütüphane kullanımları bu sistem üzerinden gerçekleştirilmektedir. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız. 

Enstitü ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için lütfen web sitesini ziyaret ediniz. 

 

Hollanda Araştırma Enstitüsü’nün (NIT) Eski Kütüphanecilerinden Sema Baykan BiblioPera'nın Temellerini Anlatıyor!

Sema Baykan’ın 1980 yılında hazırladığı “Süreli Yayınlar Toplu Kataloğu” yıllar sonra BiblioPera’ya ilham kaynağı oldu. Baykan ile gerçekleştirdiğimiz sohbette, o dönemdeki NIT Kütüphanesi’nin işleyişi ve yapılan çalışmaları konuştuk. Kütüphaneci olarak çalıştığı dönemin teknolojisi ile kullanıcılara sundukları hizmetler ve bunları hangi yöntemlerle ulaştırdıklarından bahseden Baykan, dönemin Beyoğlu’su ile ilgili anlatılarıyla da nostaljik bir karşılaştırma yapmış oldu. Hollanda Araştırma Enstitüsü’nün o dönemde hem fiziki hem de niteliksel olarak kent kültürü ve kütüphane kullanıcılarına ne gibi faydalar sağladığını anlatan Baykan,  bu geleneğin şimdi de NIT’in yeni yerinde devam ettirildiğini belirterek sözlerini noktaladı.

https://bibliopera.org/Site/Portal/NewsDetail/46

Bu güzel sohbeti için kendisine çok teşekkür ediyoruz.

Röportaj: İrem Ünal

BiblioPera

BiblioPera: Beyoğlu Araştırma Merkezleri Ağı, İstanbul Beyoğlu'nda 9 uluslararası araştırma merkezinin işbirliği projesidir. Kütüphane toplu kataloğunun omuzlarında yükselen BiblioPera, araştırma merkezi kütüphanelerinin çok dilli koleksiyonlarını bir araya getirir ve Sosyal Bilimler, Sanat ve Beşeri Bilimlerde araştırma ve etkinlikler için yeni bir işbirliği platformu yaratır. İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen ve Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi tarafından yürütülen, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi, SALT Araştırma, Alman Arkeoloji Enstitüsü, Hollanda Araştırma Enstitüsü, Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü, Orient-Institut Istanbul, İsveç Araştırma Enstitüsü ve Yunanistan Başkonsolosluğu Sismanoglio Megaro’nun ortaklığında geliştirilen BiblioPera’nın misyonu, Türkiye üzerine tarih, arkeoloji ve sosyal bilim alanlarındaki araştırmaları teşvik etmek ve Beyoğlu’na yeni bir araştırma kimliği kazandırmaktır. BiblioPera ayrıca araştırmacılar, araştırma merkezi çalışanları ve kütüphaneciler için fikir ve tecrübelerini paylaşabilecekleri, bilimsel ve kültürel üretim süreçlerinde işbirliği geliştirebilecekleri sanal bir platform sunmayı amaçlar. 

BiblioPera kataloguna ulaşarak, arama yapabilmek için lütfen buraya tıklayanız.