Skip to Main Content
   
               

Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi Yazmaları Kataloğu

Katalogla İlgili Genel Bilgiler

                                                   

                                                                                                       ​Fotoğraf: Hadiye Cangökçe

Katalog, yazma eserlerin Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi’ndeki tasnif usûlüne göre düzenlenmiştir. Söz konusu tasnif, yazmaların gruplar halinde Kütüphaneye geliş tarihleri esas alınarak, kitap sahiplerinin adıyla oluşturulmuştur. Böylece bütün yazmalar dört ana bölüm / koleksiyon altında toplanmıştır. Bunlar sırasıyla Fuat Bayramoğlu, Mithat Sertoğlu, Josephine Powell ve Şinasi Tekin yazmalarıdır. Öncelikle koyu dizilmiş rakamla eser numarası yazılmış daha sonra ise yazmanın ait olduğu koleksiyon adı ve cilt numarası yazılmıştır. Bir cilt içinde birden fazla eser yer alıyorsa söz konusu eserin o cilt içinde kaçıncı sırada yer aldığı romen rakamları ile belirtilmiştir. En başta yer alan ve yazmanın numarasını gösteren bu bölümden sonra her eser için dört bölüm altında tanıtıcı bilgiler verilmiştir:

1) Fizikî Özellikler

Bu bölümde sırasıyla şu bilgilere yer verilmiştir: Sayfa boyutu; yazı alanı boyutu; yaprak sayısı,satır ve sütun sayısı; yazı türü; mürekkep rengi; kağıt ve cilt özellikleri; temlik, vakıf ve istishab kayıtları ve mühürleri; müstensih adı; istinsah tarihi ve yeri; eserin fizikî durumuyla ilgili özel bilgiler.

2) Künye Bilgileri

Eserin dili, konusu, yazarı, adı ve telif tarihi bu bölümde verilmiştir. Eğer eserin konusu birden fazla alanı ilgilendiriyorsa aralarına ( - ) işareti konularak iki konu adı birden yazılmıştır. Genel bir konu alanı içindeki alt alanlar ise ( ) içinde verilmiştir. Yazar ve eser adları transkripsiyon alfabesiyle hem de Arap harfli özgün imlâsıyla koyu olarak dizilmiş, yazarın ölüm tarihi de eğer biliniyorsa adının yanına hem hicrî hem milâdî olarak kaydedilmiştir. Yazar ve şairlerin gerçek adlarından daha çok bilinen mahlaslarına öncelik verilmiş, künye ve nisbeleri de adlarının yanına eklenmiştir. Eser adı eğer kitabın içinde geçmiyorsa veya bilinmiyorsa konuya uygun olarak sonradan verilen adlandırılmış ve bu isimler [ ] içinde gösterilmiştir. İki ismi olan veya orijinalinden farklı bir isimle meşhur olan eserlerin iki ismi de kaydedilmiştir. Ayrıca, eserlerin telif tarihi de yazılmıştır.

3) İçerik Bilgileri

Bu kısımda esas olarak eserin başlangıç ve bitiş cümlelerine, tanıtıcı bilgilere, mecmua tipi yazmaların içerik dökümüne, eserlerle ilgili tartışmalı konulara yer verilmiştir. Başlangıç ve bitiş cümleleri için manzum metinlerde genellikle bir beyit, mensur metinlerde ise birkaç satır fotoğraf halinde aktarılmıştır. Eserler tanıtılırken kaç bölümden ibaret olduklarına, tercüme ve telif hikâyelerine, işlenen konunun ele alınış biçimine, mecmua tipi eserlerin ayrıntılı şekilde içerik dökümüne, şiir mecmualarında eserleri yer alan şairlerin isimlerine ve şiir biçim ve türlerine, divanlarda nazım biçimlerinin dağılımına dikkat edilmiştir. Eğer eser veya yazarı hakkında tartışmalı bir durum söz konusuysa eldeki verilerin ya da kaynakların yardımıyla konuyu açıklığa kavuşturabilmek adına çeşitli ihtimal ve tahminler de bu bölümde dile getirilmiş; nâdir ve özgün eserler üzerinde daha ayrıntılı bir şekilde durmaya gayret edilmiştir.

4) Farklı Nüshalar ve Kaynaklar

Bu bölümde öncelikle her eserin matbu kataloglar veya internet kaynakları aracılığıyla ulaşılabilen ve karşılaştırılan en az bir yazma nüshasına mutlaka gönderme yapılmıştır. Özellikle Türkçe eserlerin Arap harfli matbu nüshalarına her zaman olmasa da gerek görüldüğü durumlarda işaret edilmiş; yine Türkçe eserler üzerine yapılan metin neşri çalışmalarına da yer verilmiştir. Hemen hemen her künyenin sonunda yer alan kaynakçada ise söz konusu eser ya da yazarla ilgili özel çalışmalara ya da temel başvuru kaynaklarına referans verilmiştir. Çok sık başvurulan kaynaklar için kısaltmalar kullanılmış ve bu kısaltmaların açılımı baştaki “Temel kaynaklara ait bibliyografik kısaltmalar” bölümünde verilmiştir.

5) Dizinler

En sondaki detaylı dizinlerde listeler eserlerin konularına, telif ve istinsah tarihlerine ve yazıldıkları dillere göre de dizinler hazırlanmıştır.Eser numarası esas alınarak hazırlanan dizinler hakkında ayrıntılı bilgiler ilgili bölümde verilmiştir.