Skip to Main Content
   
               

Creative Commons: the alternative copyright

This guide is about Creative Commons and its licenses that helps you share your knowledge and creativity to build a more equitable, accessible, and innovative world than the current copyright system.

Creative Commons nedir?

Creative Commons (CC), sağladığı özgür yasal araçlar ile yaratıcılığın ve bilginin paylaşımına, tekrar kullanımına olanak veren kar amacı gütmeyen bir organizasyondur. Bu amaçla bir açık lisanslar topluluğu sunar. Bu lisanslar herkesin kullanımına açık ve ücretsizdir. CC lisansı, bir eserin internet ortamındaki kullanım koşullarının eser sahibi tarafından belirlemesini sağlar. 

CC lisansları "Her hakkı saklı" yerine, "bazı hakları saklı" sloganı ile çalışır. Dört ana koşul üzerinde farklı altı lisans kombinasyonunu barındırır. Bunlar dışında kamu malı eserlerin ayırd edilebilmesi için PDM ve CC0 iki araç daha sunar. İnternet üzerinde, telif hakkı sahibi tarafından CC lisansları ile paylaşılan eserlerin kullanımı için, eser sahibinden ayrıca izin alma adımını ortadan kaldırır. Böylelikle paylaşımı hızlandırır. İnternetin tüm potansiyelini açığa çıkarır. Yaratıcılığı teşvik eder, yenilikçiliği güçlendirir. Mevcut fikri mülkiyet kanunlarına alternatif değildir, birlikte çalışır.

Web siteniz veya bloğunuzun içeriğini CC lisanslarını seçerek lisanslayabilir, böylelikle kullanım koşullarını son kullanıcıya bildirebilirsiniz. Bunun için lütfen Lisans Seç sayfasını ziyaret edin. Aynı biçimde çalışmalarınızı yüklediğiniz YouTube, Flickr gibi sitelerde, yükleme adımlarında CC lisanslarından birini seçerek aynı biçimde kullanım koşullarını, CC lisans ikonları (ör: CC-BY) yardımı ile belirtebilirsiniz. 

Creative Commons Türkiye Sayfası:

http://creativecommons.org.tr/hakkinda/# 

Creative Commons Lisansları