Skip to Main Content
logo

SKL e-Dergi

Bahar - 2012

inKUire: Araştırmanın Başlangıç Noktası / Ersan Dur

Suna Kıraç Kütüphanesi olarak sahip olduğumuz tüm kaynakların tek, basit ve gelişmiş bir ara yüz üzerinden taranmasına olanak sağlayacak bir akademik arama platformunu kullanıcılarına sunmak amacıyla başladığımız çalışmalar Güz 2011 döneminde sonuçlanmış ve seçilen platformun tanıtımı bir isim yarışmasıyla yapılmıştır. Bu yarışmayla yeni arama motorunun Koç Üniversitesi’ne özgü eşsiz bir isme sahip olmasını amaçlamanın yanı sıra kullanıcılarımızın bu yeniliğe katkıda bulunması amaçlanmıştır. Büyük ilgi gören ve yaklaşık 1000’in üzerinde önerinin yapıldığı yarışmanın sonucunda öğrencilerimizden Alper Şükrü Gençer’in önerdiği “inKUire” ismi jüri tarafından seçilmiş ve bu öneri kendisine bir iPad II kazandırmıştır. Öğrencimizi tebrik eder katkısından dolayı teşekkür ederiz.

Mart ayından itibaren artık “inKUire” ismiyle anılmaya başlanan Suna Kıraç Kütüphanesi akademik arama motoru düzenlenen yarışmanın etkisiyle hızlıca tanınmış ve kolay kullanım özellikleriyle de kullanıcılarımız tarafından büyük ilgi görmüştür.  

Kütüphane kullanıcılarımızın akademik içeriğe ulaşmakta en etkili yardımcısı olacağını düşündüğümüz inKUire’ın öne çıkan özelliklerini sizler için listeledik.

Tek-basit arama: Tek bir arama kutucuğu ile google benzeri arama ile basit biçimde kütüphane kaynaklarına erişim sunulmaktadır.

İlgililik sırasına göre sıralama: Sonuçlar ilgililik sırasına göre sunulmakta böylece en ilgili sonuç, listenin en üst kısmında görüntülenmektedir.

Mobil erişilebilirlik: inKUire servisi mobil erişilebilirlik özelliği sayesinde, kütüphane koleksiyonu mobil cihazlar tarafından da erişilebilir olmaktadır.

Sonuç daraltma: Sonuçların daraltılması; filtreleme, gruplama ve sınıflandırma gibi özellikler kullanarak kolayca gerçekleştirilmektedir.

Çabuk ve kesin sonuçlar: Kütüphane kaynaklarına ait değerli bilgiler sonuç listesinde hızlı bir şekilde değerlendirilebilir. Bu liste, özet bilgisi, yer bilgisi, tam metin erişim bilgisi ve benzeri bilgileri içermektedir.

Tam-metin filtreleme: inKUire limitleme özellikleri sayesinde yoğun araştırmacılara zaman kazandıran tam metin arama seçenekleri sunmaktadır.

Bibliyografik künye: Bibliyografik künyeler kopyalanıp tercih edilen herhangi bir formatta (APA, MLA, Chicago) kullanılabilir.

Bibliyografik bilgi aktarımı: Bibliyografik künyeler; EndNote, Refworks ve ProCite gibi bibliyografik künye yönetim uygulamalarına kolayca aktarılabilmektedir.

Akademik filtreleme: Arama sonuçlarının hakemli yayınları içermekte olan “Akademik” yayınlar için daraltılmasını sağlayan filtreleme özelliği bulunmaktadır.

Otomatik düzeltme önerileri: inKUire servisi yanlış girilen arama terimleri ya da yetersiz veri girişlerinde kullanıcılara otomatik olarak arama önerileri sunmaktadır.

En İyi 5 iPad Uygulaması / Sina Mater

1 ) iTunes U:

iTunes U uygulaması ile alanında lider birçok üniversite ve okulların tüm eğitim içeriklerine ücretsiz erişebildiğiniz gibi dünyanın en geniş eğitim ve öğretim materyallerini de iPad’inize (iPhone ve iPod Touch’ uyumluluğu da mevcut) indirebilirsiniz. Alanınız Moleküler biyoloji mi, ya da İspanyolca mı öğrenmeye çalışıyorsunuz hatta Avrupa tarihi üzerine araştırma mı yapıyorsunuz, ihtiyacınız olan bütün araçlar bu uygulamada. 

2 ) TOEFL & SAT Vocabulary Prep

TOEFL & SAT VOCABULARY PREP, özgün yapısı ve interaktif özellikleri ile TOEFL ve SAT’ye hazırlanan birçok öğrenci için vazgeçilmez bir uygulamadır. Geniş çerçevede kelimelerin tanımlarını, başlangıç seviyesinden en zor seviyeye kadar birçok uygulama cümlesi, testler ve sınavlar ile kendinizi sınayıp TOEFL ve SAT bilginizi ölçebilir ve kendinizi hazırlayabilirsiniz.

3 ) iBooks

iBooks iPad’iniz üzerinden kitap okumak için harika bir uygulamadır. iBookstore, üzerinden istediğiniz her an yükleme yaparak birçok dünya klasiğine ve en çok satanlara erişebilir ücretsiz olarak bu kitapları indirebilirsiniz.Kendi oluşturduğunuz kitap rafları arasında dolaşabilir, yüklediğiniz kitapların sayfalarını çevirebilir ve kitaplar üzerinde notlar alıp en beğendiğiniz sayfaları işaretleyebilirsiniz.

4) Dropbox

Dropbox ücretsiz iPad uygulaması ile kişisel dosyalarınıza artık her yerden ulaşmanız mümkün; ayrıca Dropbox uygulamasını bilgisayarlarınıza da yükleyebilirsiniz. Bu uygulama içerisine yüklediğiniz her dosyanız Dropbox yüklü bütün araçlara (iPad, iPhone, kişisel bilgisayarlarınıza) ve hatta Dropbox web sayfasına dahi otomatik olarak yüklenecektir. Bu sayede ihtiyacınız olan dosyalarınıza her yerden, anında erişebilirsiniz.

5) Parking Mania HD Free

Araştırma yaparken mola mı verdiniz, canınız sıkıldı ve biraz oyun mu oynamak istediniz. Bu uygulama tam size göre. Araçlarınızı size gösterildiği şekillerde park etmeniz gerekiyor; ancak bunu yaparken öteki araçlara dikkat etmeli ve etraftaki yerlere çarpmamalısınız. iPad’inizi bir direksiyon gibi kullanabilir ve paralel parka başlayabilirsiniz.